Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

Waan Van De Dag Dag

De Waan Van De Dag Dag programmeert kunst over en van zogenaamde waanzinnigen. Wat het ene moment als gekte wordt bestempeld, heet een tijd later vaak waanzinnig goed; ook dat is de waan van de dag.

De Waan Van De Dag Dag programmeert in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam, Astare, Koepel BV en de stichting de Buitenkans muziek van componisten met psychiatrische problematiek. Robert Schumann als meest beroemde voorbeeld, maar ook muziek die een sterke connectie heeft met waanzin, zoals het melodrama Medea van Franz Benda.

In de Verhalenkamer loopt tijdens de Waan Van De Dag Dag de tentoonstelling waanzin in de wereldliteratuur, worden gefilmde herstelverhalen vertoond en zijn er historische videobeelden van de psychiatrie in Heiloo te zien.

Programma Waan Van De Dag Dag

12.00 uur Cultuurkoepel – Schumann Piano Sonate door Olga Pashchenko

Inleiding: Teunis van der Zwart over de problemen van Robert Schumann
Head Early Music Department Conservatorium van Amsterdam
Artistiek Leider Music Meeting Heiloo


Pianoconcert door Olga Pashchenko

Robert Schumann, piano sonate
Ludwig van Beethoven, piano sonate

13.00 uur Verhalenkamer - Filmfestival

Filmfestival diverse Herstelverhalen: psychiatrie nu
Tentoonstelling waanzin in de wereldliteratuur
samengesteld door Marijn van Hoorn oud conservator Teylersmuseum
Historische filmbeelden over de Willibrordus stichting: psychiatrie toen

De mogelijkheid bestaat om waanzinnig lekkere broodjes, een soepje of een drankje, bereid door Keuken met Karakter, te kopen.

15.00 uur Cultuurkoepel – Benda's Melodrama door het Sweelinck Barokorkest

Inleiding: Teunis van der Zwart

Concert door Sweelinck Barokorkest, o.l.v Julien Chauvin
Het melodrama Medea van Georg Benda, naar het dramatische klassieke toneelstuk van Euripides. Zangers van het Conservatorium Amsterdam declameren de hartverscheurende tekst.

16.00 uur afsluiting

Olga Pashchenko
Geboren in 1986 in Moskou, studeerde Olga Pashchenko piano vanaf haar zesde levensjaar; als negenjarige gaf ze haar eerste solorecital in New York. Naast solorecitals speelt Olga regelmatig in kamermuzikaal verband of als soliste met orkest. Buiten Rusland trad ze op in o.a. Duitsland, Frankrijk, België, Italië, Nederland, Zwitserland en de VS. Ze is regelmatig te gast bij zowel oude- als nieuwe muziekfestivals. Olga is ‘Hausmusikerin’ bij het Beethoven-Haus in Bonn, waar ze sinds 2012 vaste gast is. Hoogtepunten in het seizoen 2016/17 zijn een residency bij het Festival Oude Muziek Utrecht, met solo-recitals op klavecimbel en fortepiano en een optreden in de film Der Golem, TV-optredens bij Podium Witteman en Vrije Geluiden, en verschillende Beethoven-recitals, o.a. in het festival Maggio Musicale in Florence, het Cité de la Musique in Parijs en de Juan-March Foundation voor jonge musici in Madrid. Olga Pashchenko behoort dankzij haar veelzijdigheid, een fabelachtige techniek en haar gepassioneerde spel tot één van de spannendste pianisten van de jonge generatie. Haar repertoire reikt van Bach en tijdgenoten op klavecimbel en Mozart en Beethoven op historische piano, tot 20ste-eeuws en hedendaags repertoire op moderne Steinway.

Het Sweelinck Barokorkest
Het Sweelinck Barokorkest is het orkest van de afdeling oude muziek van het Conservatorium van Amsterdam. Het orkest is opgericht door Lucy van Dael en Alfredo Bernardini, maar wordt ook geleid door de andere docenten van de afdeling oude muziek. Het Sweelinck Barokorkest studeert ieder jaar een aantal programma’s in onder leiding van de internationaal bekende docenten van de oude-muziekafdeling, zoals Alfredo Bernardini, Jed Wentz, Teunis van der Zwart en Menno van Delft, waarna concerten in binnen- en buitenland worden gegeven. In de afgelopen jaren speelde het Sweelinck Barokorkest werken van o.a. Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Claudio Monteverdi, Joseph Haydn, Arcangelo Corelli, Tomaso Albinoni en Francesco Geminiani. In januari 2014 gaf het orkest een spraakmakend concert met Franse barokmuziek onder leiding van Sigiswald Kuijken. In februari 2016 verleende het SBO zijn medewerking aan een concertreeks met Il Fondamento en de conservatoria van Brussel en Gent, waarin uitvoeringen van nieuw werk voor barokorkest. In oktober 2017 reisde het orkest af naar het Duitse Stralsund voor een werkweek met meerkorig vroegbarok repertoire in de befaamde Marienkirche met haar muziekbalkons. Hierover 24 februari meer.