Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

Julian Schneemann's "Island Songs"

Voor Island Songs deed pianist componist Julian Schneemann onderzoek naar de muziekcultuur in Ierland en op Kreta. “Eén van mijn meest inspirerende ervaringen als muzikant! Eeuwenoude, krachtige en melodische muziek leeft op die twee eilanden met een vurige intensiteit die ik nergens anders heb meegemaakt en ik begin steeds meer te zien hoe de twee verbonden zijn. Ik ben heel blij dat het gaat lukken om een aantal geweldige muzikanten die ik heb ontmoet naar Nederland te halen in oktober 2022.” Vanuit het ruige Kreta komen Adonis (luit) en Nikos (lyra) Xylouris, twee broers uit de beroemdste muziekfamilie van Kreta. John Joe Kelly (Bodhran) en Emmy Storms (klassiek viool) nemen de muzikale tradities vanuit het woeste Ierland mee. Eeuwenoude volksmuziek wordt samengebracht in een nieuwe sound. Voor het eerst hoor je op het podium de muzikale connectie tussen Kreta en Ierland in een avond vol passie, symbiose en traditie.

Julian Schneemann (1992) werd opgevoed door klassieke musici, opgeleid door jazz-meesters en omringd door populaire cultuur. Door samen te werken met muzikanten van over de hele wereld kreeg hij de kans om Europese, Arabische, Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en Indiase volksmuziekmuziek te ontdekken. Al deze invloeden zijn vormend geweest en in zijn pianospel, arrangementen en composities maakt Julian gebruik van deze diversiteit. Met zijn project Caravan leerde het publiek hem de laatste jaren kennen als een muzikant die op authentieke wijze verschillende genres, culturen en mensen samenbrengt. Voor Island Songs deed Julian onderzoek naar de muziekcultuur in Ierland en op Kreta.

John Joe Kelly, een man die graag je hoofd op hol brengt met zijn bodhrán. Hij is uitgegroeid tot een levende legende in de traditionele muziekscene. Als lid van talrijke groepen, waaronder Flook en Mike McGoldricks bands, heeft John Joe's spel hem wereldberoemd gemaakt binnen de traditionele muziekgemeenschap. Hij verlegt voortdurend de grenzen van welke beats en geluiden je kunt krijgen uit één simpele drum. Ook is hij bekend van zijn samenwerkingen met een breed scala artiesten in alle genres, zoals Tim O'Brien, Kate Rusby, Dan Tyminski en Zakir Hussain. “...to say. John Joe Kelly plays the bodhran, is like saying Mount Everest is a bit of a climb”.

Adonis en Nikos Xylouris zijn de ‘rising stars’ van het eiland Kreta. Zoals het oude gezegde luidt: de appel valt niet ver van de boom. Hun grootvader Psarantonis en zijn broer Nikos Xylouris zijn legendes in Griekenland en daarbuiten. Van hen en van vader Giorgos leerden Nikos en Adonis de traditie en houden de muziek levend met een moderner geluid.

Emmy Storms begon met vioolspelen op 5-jarige leeftijd en sloot later haar masteropleiding op het conservatorium af met een 10 met onderscheiding voor Muzikale
Artisticiteit. Daarna won ze talloze prijzen bij onder andere het Prinses Christina Concours, Oskar Back, de Anton Kersjesprijs en de Grachtenfestivalprijs. Een
ongelooflijke klassiek-viool-virtuoos dus, maar Emmy is niet minder virtuoos in de klezmer, tango en zigeunermuziek - en natuurlijk vooral de Ierse fiddle.